Bordeaux, de populairste wijn uit Frankrijk

Denk je aan Bordeaux dan denk je automatisch aan de beroemde streek in Frankrijk waar beroemde wijnhuizen als Château Pape Clément en Château Margaux zijn gevestigd. Of misschien denk je wel aan de gelijknamige kleur die zijn naam te danken heeft aan de dieprode tinten van de Bordeaux wijn. Deze gerenommeerde wijn geniet het AOC label en wereldwijde faam. Lees verder en kom meer te weten over dit uitzonderlijk vloeibaar Frans erfgoed!

Wat is het AOC keurmerk?

AOC is de afkorting van ‘Appellation d'origine Contrôlée’, een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten, die zich richt op het kwaliteitsbehoud van typische Franse producten zoals honing, noten, kaas en wijn. Voor de wijnen gelden er strikte eisen op basis van het gebied, de productie, het etiket, het alcoholpercentage, de wijze van bereiding en de opbrengst. De wijnen worden dan ook grondig getest, geanalyseerd en uiteraard, geproefd! Het keursysteem werd al in 1923 opgezet om vervalsing te voorkomen en de reputatie van de wijndomeinen in Frankrijk hoog te houden.

Waarom wijn uit Bordeaux zo populair is

De streek heeft niet alleen het ideale klimaat en de ideale bodem voor het telen van diverse  druivenrassen maar ook commercieel goed gelegen aan de haven. Door de gunstige ligging van het wijngebied werd de magnifieke Bordeaux wijnen al gauw wereldbekend. Ben je op zoek naar een klassewijn binnen een bepaald budget? Dat vind je zeker in de Franse wijn Bordeaux. Van minder dan 10 euro tot prijzen over de 30 euro per fles weten deze karakterwijnen elke gelegenheid een Franse toets te geven.

Rode Bordeauxwijn is een blend wijn

Het kloppende hart van de streek is de Gironde. Er worden maar liefst 13 door de AOC erkende druivenrassen geteeld in de streek rond deze rivier (denk aan de Malbec en de Carmenère). Rode Bordeauxwijn is vaak het resultaat van een mix van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. De verdeling tussen de twee bepaalt in grote mate de smaak. Zo zorgt de Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld voor de kracht en body van de wijn en de Merlot voor de zachtheid en elegantie. Cabernet Franc en Petit Verdot worden dan weer toegevoegd om de wijn complexiteit en diepgang te geven.

Witte Bordeauxwijn

Door de dominante productie van rode wijn zou je ze bijna vergeten, de heerlijke witte wijnen uit de Bordeauxstreek. De Bordeaux Blanc zoals die heet, wordt uit de combinatie van Sémillon, Muscadelle of Sauvignon geboren. Vol, zoet of fris? De Bordeaux Blanc heeft het allemaal in petto.

Een klassieke Bordeaux wijn gaat perfect samen met een klassiek gerecht uit de Franse keuken. Van foie gras met een Saint-Emilion of een sprankelende witte Crémant als aperitief bij toastjes en hapjes. Begin jij ook al te watertanden?

Geef een reactie