Een crime scene schoonmaken, hoe gaat dat in zijn werk?

0
1440

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het schoonmaken van een crime scene in zijn werk gaat? Je bent niet de enige! Het heeft iets heel spannends en mysterieus, en het is iets dat de meeste mensen nooit te zien krijgen. Natuurlijk krijg je er wat van mee in films en series, maar of het daar echt zo gaat als in de realiteit is maar de vraag… Daar doen ze het namelijk allemaal mooier en interessanter lijken dan het is. Meer weten? Lees dan deze blog!

Wie maakt een crime scene schoon?

Voor het schoonmaken van een crime scene wordt meestal een professioneel schoonmaakbedrijf ingeschakeld. Daar hebben ze namelijk de kennis en ervaring om elk type vuil schoon te maken. Bovendien beschikken ze over machines om diverse oppervlakken schoon te maken, zoals vloerbedekking. Zo’n professioneel schoonmaakbedrijf hanteert doorgaans vaste tarieven per uur, maar het kan zijn dat ze een stuk duurder zijn als het om een crime scene gaat. Het is nu eenmaal een wat emotionelere klus, en niet iedereen kan tegen het idee dat er allerlei lugubere dingen hebben plaatsgevonden. Daar moet je goed tegen kunnen.

Professionele crime scene cleaning

Zo’n schoonmaakbedrijf kan dus professionele crime scene cleaning aanbieden, maar dit doen ze lang niet allemaal. Dit komt doordat het best een gespecialiseerde tak van de schoonmaak is, en door de angst die komt kijken bij dit soort klussen. De medewerkers dienen dan ook zeer discreet te werk te gaan, en vaak een sterke maag te hebben. Ze moeten niet opkijken van grote bloedvlekken, want die tref je bij een crime scene cleaning natuurlijk geregeld aan. De eerste stap is het verwijderen van alle zaken die de schoonmaak in de weg staan, zoals meubels. Doorgaans heeft de politie al het bewijsmateriaal zoals wapens al meegenomen, dus dat hoeft zo’n schoonmaker niet te doen.

Het verwijderen van de sporen van een misdaad

De taak van de schoonmaker is om de ruimte volledig vrij te maken van alle sporen die laten zien dat er een misdaad heeft plaatsgevonden. Of het nu bloed is of een ander soort vuil, met professionele schoonmaaktechnieken wordt de gehele ruimte schoongemaakt. Bloedvlekken en restjes lichaamssappen kunnen flink wat ziekteverwekkers met zich meedragen. Het is dan ook niet alleen emotioneel gezien nodig de ruimte schoon te maken, maar het is ook zeker noodzakelijk voor de gezondheid. Zeker als het om een woning gaat! De ruimte moet dan ook zichtbaar én onzichtbaar gereinigd worden. Als een professionele crime scene reiniging uitgevoerd is dan weet je zeker dat de ruimte(s) er niet alleen schoon uitzien, maar dat ook alle bacteriën en ziekteverwekkers die je niet kunt zien zijn verwijderd. Het gaat dan ook grotendeels om ontsmetten, waarbij werkelijk geen vierkante centimeter wordt vergeten.