EPDM op je dak

Heb je plannen om een huis te bouwen? Lekt je dak en is het toe aan renovatie? Overweeg dan zeker eens EPDM als materiaal voor je dakdichting.

Duurzame rubberfolie

EPDM is een synthetisch rubber. Het heeft enkele eigenschappen die het bijzonder geschikt maken om je dak te dichten. Om te beginnen is het perfect waterdicht en dat is natuurlijk de eerste vereiste van een dak. Verder is de rubberfolie goed bestand tegen weersinvloeden zoals UV-straling en ozon. Op de koop toe is het erg duurzaam en onderhoudsarm.

Het materiaal wordt geleverd in rollen en wordt gelijmd. Dat maakt de verwerking gemakkelijk. Zelf leggen is dus zeker een optie, maar je kan het uiteraard ook laten plaatsen door je vakman. In de handel zijn speciaal samengestelde pakketten te verkrijgen. Die bevatten zowel het rubber als de geschikte lijmen en kit. Afhankelijk van je situatie, kan je ook een pakket bestellen met een hemelwaterafvoer.

Europees of Amerikaans

Als je de beslissing hebt genomen om EPDM te kopen, dan is de volgende stap kiezen tussen Europese of Amerikaanse EPDM. Bij de Amerikaanse variant wordt talk toegevoegd om te voorkomen dat de folie aan elkaar kleeft. Het ziet eruit als de binnenband van een fiets met talk en is bijna altijd 1,14mm dik. Bij Europese EPDM worden linnen doeken geplaatst tussen de lagen om het kleven tegen te gaan. Je ziet dus onmiddellijk het verschil omdat het rubber er schoner uitziet. Er is trouwens een lichte print zichtbaar. De Europese variant is verkrijgbaar in verschillende diktes, maar is meestal wel dikker dan de Amerikaanse versie. EPDM kopen is dus iets moeilijker dan het lijkt.

Goede investering

De keuze van het soort rubber dat je voor je EPDM dakbedekking wil gebruiken, heeft zijn invloed op zowel de verwerking als de prijs. De Amerikaanse EPDM moet eerst geschuurd worden, moet dubbel verlijmd worden en moet voorzien worden van een primer aan de hoeken en de hulpstukken. Ook al is het rubber zelf wat goedkoper, uiteindelijk is de Amerikaanse folie monteren toch duurder. Je hebt immers meer randartikelen en werkuren nodig. De Europese variant kan je meteen plaatsen zonder te schuren en zonder primer en je hoeft deze maar enkelzijdig te verlijmen.

Ongeacht de verschillen tussen de Europese en Amerikaanse versie, is een EPDM dakbedekking altijd een goede investering. Beide alternatieven hebben immers een levensduur van ongeveer 50 jaar en dat is behoorlijk lang, ook voor een dak!

Geef een reactie