Hoe je een ruimte groter laat lijken met optische illusie

0
725

Het is soms een uitdaging om voldoende ruimte in onze woningen te hebben. Gelukkig kan je met een paar slimme trucjes de illusie van een grotere ruimte creëren, zelfs als je een beperkt aantal vierkante meters hebt. Of je nu in een klein appartement woont of in een knusse kamer hebt, de tips in dit artikel zullen je helpen om optimaal gebruik te maken van de ruimte die je hebt en om het gevoel van ruimtelijkheid te creëren.

Tip #1: gebruik lichte kleuren

Je kan een ruimte groter laten lijken door gebruik te maken van lichte kleuren op je muren en vloeren maar ook op je vloeren en meubels. Kies voor neutrale tinten zoals wit, beige, pastelkleuren of lichtgrijze tinten om een gevoel van ruimte te creëren. Het is ook zo dat lichte kleuren het binnenkomende licht reflecteren, waardoor je ruimte optisch groter oogt.

Wil je toch liever een eyecatcher in je ruimte dan kan je kiezen voor een accentmuur in een fellere kleur of voor gordijnen in een effen kleur. Zo kan je zwarte gordijnen kopen die je eenvoudig kan combineren met die neutrale tinten.

Tip #2: spiegels overal

Geen tijd om alles opnieuw te schilderen, dan is deze oplossing ideaal. Spiegels zijn een must-have in kleine ruimtes. Een spiegel creëert de optische illusie van een grotere ruimte omdat het licht gereflecteerd wordt. Kies voor strategische plaatsen waar veel natuurlijk licht weerkaatst kan worden, zoals recht tegenover een raam. Je muren vol hangen is ook niet het meest ideale, maar je kan perfect afwisselen tussen spiegels aan de muren hangen, grote spiegels die tegen je muur staan en spiegeldeuren. Zoals je merkt, keuze genoeg.  

Tip #3: laat de zon maar binnen schijnen

Daglicht is niet alleen heel gezond voor jou, het is ook de perfecte manier om een ruimte groter te laten lijken. Hoe meer licht in een ruimte, hoe ruimer die zal lijken. Laat dus zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen, een dakraam is hiervoor ideaal. Daarmee zorg je op elk moment van de dag voor extra licht.

Tip #4: laat het plafond optisch groter ogen

Een grote ruimte gaat heel vaak gepaard met hoge plafonds. Heb je die niet zelf, dan kan je die wel optisch hoog laten lijken. Dit kan je heel simpel doen met je raam decoratie. Hang je gordijnrail niet meteen boven het raam, maar wel dicht bij het plafond. Zo oogt het plafond meteen een stuk hoger. Hiervoor zijn lichte en vloeiende gordijnen ideaal.