Het is tijd voor een koffie break met… illy koffie!

0
1549

’s Ochtends vroeg, na de middag of gezellig tijdens een vieruurtje? Een espresso smaakt altijd heerlijk, ongeacht welk moment van de dag het is. En zeker als het over illy koffie gaat! Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis achter illy, waarom zijn ze zo kenmerkend en wat maakt het zo lekker?

Ontdek illy

Het Italiaanse bedrijf illy is gespecialiseerd in de productie van koffie die wereldwijd gedronken wordt. Met een hoofdkantoor en productie in het pittoreske Triëst, bevinden ze zich in een klein stadje in het noorden van Italië vlakbij het altijd zonnige Venetië. Vanuit Triëst wordt het hele proces van het product gevolgd, van de teelt tot de bereiding in cafés, bars en restaurants. Ze staan voor de beste en meest Italiaanse koffiesmaak in de wereld. Vandaag de dag leidt Andrea Illy het bedrijf tot een verder succes. Maar wat is dat lekkere kopje allemaal voorafgegaan?

Hoe het begon

Na de eerste wereldoorlog kwam Francesco Illy aan in Triëst. Daar studeerde hij economie aan wat nog steeds een van de beste universiteiten ter wereld is. Hij was uiterst vindingrijk en had een erg wereldlijke instelling. In die periode begon hij te werken met allerlei soorten cacao en koffie, die vanuit de hele wereld in de havenstad Triëst aankwamen.

In 1933 richtte Francesco illycaffè op, kortweg illy. Twee jaar later vond hij de illetta uit, de voorganger van alle espressomachines. Hij dacht, met koffiebonen alleen ben je niks en bovendien worden ze snel slecht. Het beste dat je dus kon doen volgens hem is om er vloeibare koffie van te maken. Daarvoor ontwikkelde hij een revolutionaire conserveringsmethode, het vacuüm trekken van de koffiezak, waardoor de kwaliteit van de koffie intact bleef en deze naar verre landen kon worden geëxporteerd. In de jaren 40 reikten de illy potten al helemaal tot in Zweden en zelfs Nederland.

Gemalen koffie

Ernesto, Francesco's zoon, studeerde af in de chemie en kwam eind de jaren '40 ook werken in het bedrijf. Hij was de drijfveer achter het zeer uitgebreide wetenschappelijk en technologisch onderzoek dat een kopje koffie voorafgaat en richtte een chemisch laboratorium op. Op deze manier ontdekte het bedrijf dat ze ook kleinere blikken gemalen koffie konden preserveren om te verkopen voor thuisgebruik. Handig!

Moderne koffie

Later kwam illy met de revolutionaire illy capsules om op kantoor of thuis een espresso te bereiden, net alsof je aan een Italiaanse koffiebar zou zitten. Het bedrijf kreeg een patent op de complete digitale selectie van bonen, waardoor je alleen de perfecte bonen kon uitkiezen voor de verkoop. En toen kwam de fameuze illy iperespresso. In 2007 creëerde illy namelijk de allernieuwste generatie van koffiepads met de iperespresso methode, gedekt door maar liefst vijf internationale patenten. De koffie die op deze manier onder hoge druk gemaakt wordt, zorgt voor een heerlijk dikke crema en een romige afdronk. Met andere woorden, hoe we ‘m vandaag de dag het liefste drinken!