Tips om een (najaars)depressie te voorkomen

0
1378

Wist je dat 1 op de 20 volwassenen in Nederland en België last hebben van depressies? Bij jongeren is dit zelfs het geval bij 1 op de 15 jongeren. Dit zijn natuurlijk verschrikkelijke cijfers. Depressies worden namelijk niet altijd opgemerkt, dus de kans is groot dat het aantal nog veel groter is. Zeker nu door corona. Ook het weer speelt een belangrijke rol. Zo zijn er mensen die zich in het voorjaar en de zomer mentaal sterker voelen en in het najaar en de winter heel depressief zijn. Deze zogenaamde najaarsdepressie is gelukkig wel een stuk beter te voorkomen en op te lossen.

Ook voor depressie zijn er genoeg tips waarmee je de symptomen iets kunt verlichten. Iedereen voelt zich wel eens dagje niet lekker of somber. Maar we spreken pas echt van een depressie wanneer dit gevoel gedurende een langere periode aanhoudt. Ook kunnen zij minder gaan eten (of juist veel meer), vermoeid raken of zelfs kampen met zelfmoordgedachtes.

Kamp jij momenteel met een somber gevoel of heb je hier al eerder mee te maken gehad en ben je op zoek naar manieren om dit te verlichten of zelfs te voorkomen? In dit artikel vind je de nodige tips om hier bij te helpen.

Meer bewegen

Door een depressie kan je weinig zin hebben om nog maar iets te ondernemen. Het liefst hang je maar wat op de bank of lig je in bed. Het nadeel hiervan is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Want door minder te bewegen en minder van de buitenlucht te profiteren, gaat je lichaam zich ook vermoeider voelen. Daarom is het verstandig om dit juist te doorbreken en ondanks je tegenzin meer te gaan bewegen.

Sluit eventueel een abonnement op fitness in Brugge af. Zo beschik je over een stok achter de deur om ondanks je tegenzin tóch te gaan. Na enkele weken zal je je al een stuk fitter voelen. Bovendien maak je tijdens het sporten gelukshormonen aan, waardoor het misschien ook direct een stuk lichter in je hoofd wordt. Bovendien is sporten bewezen effectief voor het verminderen van stress.

Praat erover

Dit is de eerste stap en tegelijkertijd ook de moeilijkste. Toegeven dat het niet gaat is misschien wel het lastigste wat er is. Bovendien lijkt er nog altijd een taboe op mentale gezondheid te rusten. Er is echter niets mis met je. Heel veel mensen kampen met sombere gevoelens en zelfs depressies. Zeker nu. Jij staat hier niet alleen voor. Geef toe aan jezelf dat je depressief bent en hulp nodig hebt. Dat is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht. Door er over te praten met vrienden en familie of de huisarts in te schakelen, heb je al de eerste stap richting genezing gezet.

Hou je vast aan een ritme

Het is als je depressief bent heel verleidelijk om niets te doen. Alleen in bed te liggen of op de bank te zitten. Hier word je echter niet gelukkiger van. Daarom is het goed om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je dagelijks moet doen en hier tijden aan gaat verbinden. Probeer je iedere dag aan dit ritme te houden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en doorbreek je de sleur en vicieuze cirkel.