Uitgebreid stappenplan voor het opknappen én onderhouden van je gazon

0
532

De winter is alweer een tijdje voorbij en de eerste zonnige lentedagen hebben hun intrede gemaakt. Misschien is het je opgevallen dat in deze periode veel mensen aan de slag gaan met het opknappen van hun tuin. Ben jij benieuwd hoe je je gazon weer helemaal lente-proof kunt maken? In deze blogpost krijg je een uitgebreid stappenplan!

Waarom is een uitgebreide routine nodig?

Je gazon vormt vaak een centraal onderdeel in je tuin. Het geeft een natuurlijke sfeer en zorgt voor dat échte buitengevoel. Veel mensen gebruiken hun gazon veelvuldig en dan vooral in de lente en zomer. Het gras wordt aangetast door spelende kinderen, tuinmeubels, de warme weersomstandigheden en nog veel meer. Daarom is het vaak nodig om een uitgebreid stappenplan te volgen. Alleen zo krijg je je gras weer in topconditie!

Verwijderen van mos, inzaaien en kalk strooien

In de winter ontstaat er vaak een laag mos in je gazon. Het is gebruikelijk om te beginnen met het weghalen hiervan. Dit kun je doen door te verticuteren met een speciale hark of een handige machine die gebruik maakt van kleine mesjes. Heb je daarna kale plekken in je gazon? Dan kun je deze weer inzaaien met graszaad. Het is raadzaam om hierna kalk te strooien. Dit zorgt ervoor dat de bodem gezond blijft en het mos niet zomaar terugkomt. Je kunt gerust meerdere malen per jaar kalk strooien op je gras. Dit zorgt vaak zelfs voor het beste resultaat!

Bemesten en regelmatig grasmaaien

Daarnaast is het zeer belangrijk om je gras regelmatig te voorzien van de nodige meststoffen. Deze zorgen voor een goede bodemstructuur en stimuleren het bodemleven. Zo krijg je een gezonde, sterke grasmat die wel tegen een stootje kan en bovendien weer goed kan groeien! Je kunt bijvoorbeeld moowy meststoffen kopen om dit te doen. Hier hebben ze kwalitatieve mest die verbranding voorkomt. Op moowy.nl heb je nog veel meer verzorgingsartikelen voor je gazon. Zeker een kijkje nemen waard dus! Ook is het belangrijk om je gras regelmatig te maaien. Voor het beste resultaat laat je hierna het maaisel liggen op je gazon.

Opnieuw bemesten en afstrooien voor de winterperiode

Een tweede keer bemesten vlak voor de zomerperiode is belangrijk. Doe dit het liefste na een goede maaibeurt. Zo krijg je in de zomer een mooi, groen gazon en blijft je gazon sterk genoeg om de herfst en winter goed door te komen! Om je gazon nog beter te beschermen kun je deze afstrooien. Zo voorkom je een dikke vilt laag en de groei van mos in de winterperiode.