Waarom je vandaag nog met beleggen zou moeten beginnen

0
236

Stel je eens voor dat je geld niet alleen maar op je spaarrekening staat, maar ook voor jou werkt. Dat is het idee achter beleggen. Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar beleggen voor beginners hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De tijd dat investeren alleen was weggelegd voor de rijken met hoge hoeden is allang voorbij. Met de juiste informatie en een klein startkapitaal kun je al aan de slag. En met ‘klein’ bedoel ik echt klein; zelfs met een paar tientjes per maand kun je beginnen.

Het mooie van nu beginnen met beleggen is dat je tijd aan je zijde hebt. Door het rente-op-rente effect kan zelfs een bescheiden maandelijks bedrag op de lange termijn groeien tot een aanzienlijk kapitaal. Daarnaast versla je met beleggen vaak de inflatie, iets wat met de huidige spaarrentes haast onmogelijk is. Dus waarom wachten? Het moment om te starten is nu!

Hoe kies je de juiste beleggingen

De wereld van beleggingen is breed en gevarieerd, van aandelen en obligaties tot ETF’s en beleggen in turbo’s. Voor beginners kan het een uitdaging zijn om door de bomen het bos nog te zien. Het begint allemaal met kennis; weten wat er te koop is. Neem dus de tijd om je in te lezen over verschillende soorten beleggingen en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

Wat past bij jou? Ben je iemand die risico schuwt of zie je een gokje wel zitten? Beleggen in turbo’s kan bijvoorbeeld interessant zijn als je snel winst wilt maken, maar weet dat hier ook grotere risico’s aan kleven. Aandelen kunnen op lange termijn meer opleveren, maar ook hier geldt: geen garanties. Het draait allemaal om balans vinden tussen wat je wilt bereiken en wat je bereid bent om te riskeren.

Jouw beleggingsplan opstellen

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker voor beleggen. Begin met het opstellen van een duidelijk plan. Waar beleg je voor? Een nieuwe auto, een huis, of misschien wel je pensioen? Door je doelen helder te hebben, kun je gerichter investeren en is de kans groter dat je slaagt.

Kies vervolgens een strategie die aansluit bij jouw doelen en persoonlijkheid. Ben je van nature geduldig en zie je beleggen als een marathon, niet als een sprint? Of zoek je naar snelle resultaten en ben je bereid daarvoor meer risico te nemen? Je strategie zal deze persoonlijke voorkeur weerspiegelen.

Tools en apps die elke beginner moet kennen

Je hebt tegenwoordig niet veel nodig om te beginnen met beleggen. Er zijn tal van apps en tools beschikbaar die het makkelijk maken om overal en altijd te investeren. Zo kun je bijvoorbeeld vergelijk brokers om te zien welke het best bij jouw wensen aansluit. Let vooral op gebruiksgemak, kostenstructuur en of ze educatief materiaal bieden.

Bovendien zijn er diverse apps die het mogelijk maken om automatisch een vast bedrag per maand te beleggen. Zo hoef je er niet eens meer over na te denken, terwijl je vermogen langzaam groeit.

Veelgemaakte fouten om te vermijden

Enthousiasme is goed, maar in de wereld van het beleggen moet je waken voor overmoed. Beginnende beleggers maken soms de fout om zonder voldoende kennis grote bedragen in risicovolle producten zoals turbo’s te steken, met alle gevolgen van dien.

Een andere veelvoorkomende valkuil is het gebrek aan diversificatie. Zet niet al je geld op één paard, hoe verleidelijk dit ook mag zijn. Verspreid je kansen door te investeren in verschillende categorieën en sectoren.

Waar vind je betrouwbare informatie en advies

In de wirwar van informatie is het belangrijk dat je betrouwbare bronnen raadpleegt. Websites zoals BrokerCompare.nl bieden uitgebreide informatie over beleggen voor beginners, evenals tools om brokers te vergelijken.

Daarnaast zijn er talloze boeken, podcasts en online cursussen die waardevolle informatie bieden waarmee je jouw kennis kunt verbreden. Vergeet echter niet dat jouw situatie uniek is; wat voor een ander werkt, werkt misschien niet voor jou.