Leidt je van A naar B.

Wat zijn de voor- en nadelen van dakshingles?

Wanneer je je dak wil renoveren, zijn er vandaag de dag tal van mogelijkheden wat betreft dakbedekking. Elk soort bedekking heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op dakshingles als bedekking en waarom je er wel of niet voor zou moeten kiezen. 

Wat zijn dakshingles en wat zijn de voordelen?

De term dakshingles is niet bij iedereen bekend. Een ander woord voor dakshingles zijn dakleien. Ze worden gebruikt om hellende daken op een waterdichte manier af te werken. Dakshingles worden voornamelijk gebruikt door doe-het-zelvers omdat ze heel eenvoudig te plaatsen zijn. 

Bij dakshingles wordt er een onderscheid gemaakt tussen bitumen dakshingles en houten dakshingles. De bitumen versie is de goedkopere versie van de twee waarbij de shingles worden gesneden uit roofing. Dit zorgt ervoor dat ze flexibel zijn en dus eenvoudig geplaatst kunnen worden. Houten dakshingles zorgen voor een landelijkere en iets luxueuzere uitstraling dan de bitumen versie. Hierbij worden de shingles gemaakt uit verschillende soorten hout. Om te zorgen voor een goede waterdichte afwerking worden er meerdere laagjes op elkaar geplaatst. Dit maakt dat de houten afwerking een hoger prijskaartje zal hebben dan de bitumen versie. 

Er zijn daarnaast verschillende manieren om deze leien vast te maken. Je kan ervoor kiezen om ze te nieten of vast te spijkeren, maar dan moet je zeker zijn dat de nietjes of spijkers die je gebruikt sterk genoeg zijn om de leien vast te maken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van lijm. Het voordeel van lijm is dat het een betere waterdichtheid heeft dan nietjes en spijkers.  

Een van de grootste voordelen van het gebruik van dakshingles is dat ze goedkoop in aankoop zijn en licht van gewicht zijn. Daarnaast heb je bij deze dakleien heel wat opties wat kleur en vorm betreft. Zo kan je zelf kiezen in welke kleur en hoe je dak moet worden afgewerkt, wat je niet bij andere soorten dakbedekking hebt. Bij een correcte plaatsing zijn dakshingles ook bestand tegen verschillende weersinvloeden. Felle regen, wind en koude temperaturen hebben geen invloed op de kwaliteit van dakleien. 

Nadelen van shingle dakbedekking

Een van de belangrijkste nadelen van shingle dakbedekking is dat het een beperkte levensduur heeft in vergelijking met andere dakbedekkingen. Waar EPDM veertig tot vijftig jaar meegaat en roofing meer dan dertig jaar, is de levensverwachting van shingles beperkt tot gemiddeld twintig jaar.  

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar shingle dakbedekking kan het beste geplaatst worden op daken die niet heel goed zijn geïsoleerd. Ze zijn namelijk gevoelig voor condensvorming waardoor de levensduur stijgt wanneer de onderkant goed geventileerd is. Een geïsoleerde en warme ondergrond zorgt ervoor dat de levensduur wordt ingekort. 

Ander nieuws

Tips voor het verbouwen van je huis

Heb je eindelijk een leuk huis gekocht? Of heb je al een tijdje hetzelfde huis en ben je toe aan een nieuwe inrichting? Lees...

Welke economische stimulansen kunnen helpen om bedrijven hun belastingsaansprakelijkheid te laten verminderen in het zakelijk domein?

In het zakelijke domein hebben veel bedrijven te maken met een hoge belastingsaansprakelijkheid. Hoewel er verschillende maatregelen zijn om deze aansprakelijkheid te verminderen, zoals...

Het dineren van nu

Tegenwoordig kan het wel eens gebeuren dat we bij een restaurant voor een gesloten deur staan.  Dan moeten er alternatieven komen als je geen...

Tips voor een tripje naar Antwerpen

Antwerpen wordt veel genoemd als leukste stad van België. De stad van mode, diamanten en speciaalbier is dan ook zeer populair onder zowel Nederlandse...

Waarom biedt quawonen verschillende woningopties?

Quawonen biedt woningopties aan verschillende mensen met verschillende behoeften. Het uitgebreide aanbod aan woningen is ontworpen met het oog op flexibiliteit en comfort. Of...