Welk ongedierte heb jij in de tuin?  

Iedere tuin heeft wel eens last van ongedierte. Ongedierte, of plaagdieren, zijn die die door de mens als ongewenst wordt beschouwd. Deze dieren zorgen bijvoorbeeld voor schade of overlast. Denk daarbij aan het opeten van flora en fauna of het overhoop halen van dingen. Hoewel ongedierte zowel groot als klein kan zijn, zien we in de tuin voornamelijk klein ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan mieren, torren, bijen, wespen, kevertjes, wormen en ga zo maar door. Toch is niet ieder ongedierte hetzelfde en zijn sommige ongewenste gasten juist gewenst omdat ze weer andere ongewenste gasten verjagen. Welke ongedierte nu wel is een last is voor je tuin? En wat je er tegen doet? Dat lees je in dit blog.

Slakken

Slakken is waarschijnlijk wel het meest populaire ongedierte als we het over de tuin hebben en ze laten zich meestal zien als het flink heeft geregend. Deze slijmerige beestjes met hun grappige huisje zijn alles behalve grappig voor je (moes)tuinm,. Ze zijn vooral dol op jong groen en eten gerust je al je bladeren op. Je kunt dan ook slakken bestrijden.  Of ze nemen er hapjes uit en laten aangetaste bladeren voor je achter. Wat je tegen deze ongewenste gasten kunt doen? Er zijn uiteraard een tal van methodes maar in dit blog zullen we alleen de natuurlijke bestrijdingsmiddelen behandelen. Zo zijn slakken en aaltjes bijvoorbeeld geen vrienden. Strooi de aaltjes op de bodem van je tuin en al snel zul je geen slakken meer tegenkomen. Ook het strooien van kippenvoer of zemelen kan je helpen. Wil je ze liever niet dood maken? Maak dan een eetplekje voor de slakken in je tuin waar ze zich tegoed aan kunnen doen zodat ze van je bloemen en planten afblijven. Je GFT-afval is hier zeer geschikt voor.

Engerlingen

Engerlingen zal je niet zo snel zien liggen maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Engerlingen zijn de larven van onder andere de meikever, de sallandkever, de junikever, de mestkever en de rozenkever. Deze groep kevers legt maar al te graag hun larven in de bodem van jouw tuin neer zodat ze daar vervolgens kunnen uitkomen. Je herkent ze aan hun witachtige lijfje die de vorm van een C heeft. Het achterlijf is iets verdikt. Vogeltjes zijn onder andere dol op deze larven maar mocht je die (nog) niet in je tuin hebben dan zijn aaltjes tegen engerlingen ook een zeer geschikte oplossing.

Bladluizen

Nog zo vervelende ongewenste gast is de bladluis. Als de bladluizen eenmaal je bladeren en bloemknoppen hebben overgenomen is het meestal zeer lastig om ze nog te bestrijden. Probeer ze daarom in de kiem te smoren voordat je optreden. Hoe je dat doet? Er zijn verschillende natuurlijke manier om de bladluis te bestrijden maar de lieveheersbeestjes zijn wel het meest populair. Laat er een paar los in je tuin en je zult binnen de kortste keren geen bladluis meer tegenkomen.

Geef een reactie